HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

porkkanakakku

Blogini täyttää 2 vuotta. Synttäreiden kunniaksi raakaporkkanakakkua, joka hellii herkempääkin vatsaa. Gluteeniton, maidoton ja vegaaniruokavalioon sopiva porkkanakakku sopii lähestyvän halloweenin ja pikkujoulukauden juhlaherkuksi. 

 

Tasan kaksi vuotta on kulunut siitä, kun otin ruokavaliolla suunnan kohti hyvää oloa ja tervettä vatsaa. Muutos kannatti.

Ruokavaliomuutoksen taustalla ei ollut ainoastaan halu saada vatsavaivoja hallintaan vaan pikemminkin pakko. En kertakaikkiaan pystynyt enää elämään oikuttelevan suoleni, selkäkivun, ihottumien, uniongelman ja harvenevien hiusteni kanssa.

Muutokseen ei riittänyt ainoastaan minulle sopimattomien FODMAP-hiilihydraattien karsiminen, vaan aloin pikkuhiljaa tehdä myös laadullisia muutoksia ruokavaliooni. Monet muutokset olivat pieniä ja varsin arkisia, mutta niillä oli kaikilla kuitenkin vaikutusta suoliston kuntoon.

Karkit ja maitosuklaa vaihtuivat aluksi tummaan suklaaseen. Vahvaan makuun tottuminen kesti oman aikansa, mutta nykyään mikään muu makea ei hivele makuhermoja niin kuin raakasuklaa.

Jäävuorisalaatin sijaan aloin laittaa salaatin pohjaksi tummalehtisiä salaattilajeja ja lisätä joukkoon reilusti vihreää väriä: rucolaa, baby-pinaattia, basilikaa ja viinisuolaheinää. Yrttivalikoima laajeni pikkuhiljaa – enää en voisi maustaa ruokaani ilman tuoretta ruohosipulia, sitruunamelissaa, rosmariinia ja persiljaa.

Rakastuin luomumausteisiin, ja marjasmoothietkin alkoivat vihertää. 

Oivariini vaihtui voihin, ja oliiviöljyn rinnalle tuli rivi muita hyvää tekeviä öljyjä: kylmäpuristettua hamppu- ja kookosöljyä sekä sitruunalla tvistattua avokadoöljyä.

Köykäisten riisikakkujen tilalle opettelin leipomaan ravinto- ja kuitupitoista gluteenitonta leipää. Ja sen jälkeen, kun opin gluteenittoman leivonnan salat, tajusin, että voin edelleen leipoa ihan mitä tahansa. Ilman vehnääkin.

porkkanakakku3

Valkoisen sokerin sijaan aloin suosia intiaanisokeria ja vaahterasiirappia. Nämä aromikkaat makeuttajat eivät aiheuta kohtuullisesti käytettynä samalla tavalla vatsavaivoja kuin monet muut makeuttajat.

Tajusin matkan varrella myös sen, että perinteiseen tapaan valmistetut sokerileivonnaiset eivät ole minun juttuni. Rasvaa ja sokeria tihkuvien murotaikinoiden jälkeen suolistoni huutaa monta päivää. Gluteenittomuus ja laktoosittomuus eivät tässä tapauksessa riitä herkälle vatsalleni.

Maitotuotteita voin edelleen käyttää kohtuullisessa määrin, mutta olen oppinut, että paremmin sulaviakin proteiininlähteitä löytyy. Kaikki hyvä ei tule lehmästä. Kana, kala, kalkkuna, soijasta fermentoimalla valmistettu tofu, siemenet ja pähkinät sekä kasviproteiinijauheet turvaavat aminohappojen saannin. Ja ravintovalmentajani ohjeita mukaillen: olennaista on tuijottaa määrien sijaan proteiinin laatua.

Lähestulkoon kaikki hedelmät ovat vaihtuneet banaania lukuun ottamatta suomalaisiin marjoihin. Ei siksi, ettenkö pitäisi hedelmistä. Saan edelleen allergisia iho-oireita hedelmien torjunta- ja säilöntäaineista. Olen oppinut kieltäytymään lempihedelmistäni siksi, että hetki suussa merkitsee minulle vähemmän kuin viikon mittainen punainen laikku vyötäröllä.

Ihoa rumentavasta värimuutoksesta vielä selviäisin, mutta en viheliäisestä kutinasta.

Kaikki valinnat näkyvät enemmän tai vähemmän blogini resepteissä. Koko ajan olen pyrkinyt kuitenkin samaan: kehittämään jotain herkullista ja suussa sulavaa Sinulle, rakas lukijani.

Kiitos yhteisestä matkasta: palautteista, kommenteista, jaetuista kokemuksista, kehuista ja kritiikistä ja siitä, että olet edelleen siinä ♥

Blogini 2-vuotisen taipaleen kunniaksi valmistin tämän raakaporkkanakakun. Olen bongannut reseptin idean the FODMAP Friendly Vegan -blogista. Alkuperäisen reseptin nimi on FODMAP-friendly Raw Vegan Carrot Cake. Tässä on siitä minun versioni.

porkkanakakku1

Kakun valmistamiseen tarvitset ø 18 cm:n irtopohja- tai reunavuoan

Pohja:
2 dl saksanpähkinöitä
1 dl rusinoita
½ dl kookoskuitujauhoja (kookosjauhoja)
½ dl pellavansiemenrouhetta
2 tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua vaniljaa
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
veitsenkärjellinen jauhettua muskottipähkinää
200 g hienoa porkkanaraastetta
60 g kylmäpuristettua kookosöljyä (juoksevaksi lämmitettynä)
½ dl vaahterasiirappia

Kuorrutus:
150 g kaurapohjaista tuorejuustoa (Oatly! påMackan)
2 ½ rkl vaahterasiirappia
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl riisikermaa
1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta
veitsenkärjellinen jauhettua vaniljaa

Koristeluun:
12 kpl saksanpähkinää
jauhettua Ceylonin kanelia

Reunavuoan ja tarjoilulautasen voiteluun: oliiviöljyä

porkkanakakku2

Ohje:

Valmista ensin pohja. Jauha saksanpähkinät ja rusinat hienoksi tehosekoittimessa. (Huom. pähkinöitä ei tarvitse liottaa). Kumoa kulhoon. Sekoita joukkoon kookosjauho, pellavansiemenrouhe, kaneli, vanilja, suola ja muskottipähkinä.

Yhdistä toisessa kulhossa porkkanaraaste, juoksevaksi lämmitetty kookosöljy ja vaahterasiirappi. Lisää jauhoseos porkkanaseokseen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi massaksi. Anna tekeytyä 10 minuuttia.

Voitele reunavuoka ja tarjoilulautasen keskusta oliiviöljyllä. Aseta reunavuoka tarjoilulautasen keskelle ja kumoa pohjamassa siihen. Taputtele tasaiseksi ja tiiviiksi pohjaksi. Nosta jääkaappiin jähmettymään 4 tunniksi (tekeytymisaikaa voi nopeuttaa pakastamalla). Poista sen jälkeen reunavuoka.

Valmista kuorrutus. Mittaa kaurapohjainen tuorejuusto, vaahterasiirappi, sitruunanmehu ja riisikerma kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää lopuksi psyllium koko ajan sekoittaen. Mausta ripauksella aitoa vaniljaa.

Levitä kuorrutus jähmettyneen kakkupohjan päälle. Nosta jääkaappiin tekeytymään tunniksi. Koristele porkkanakakku saksanpähkinöillä ja kanelilla. Nauti.

porkkanakakku4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram