HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Vappudonitsit pellillä

Gluteenittomat vappudonitsit valmistetaan hiivattomasta pikataikinasta uunissa donitsipellillä, ilman rasvankäryä. Donitsien kuorruttaminen käy kätevästi kylmäpuristettuun ruusunmarjatäysmehuun sotketulla tomusokerilla. Koristele kuten haluat.

Viikon päästä juhlitaan vappua, suomalaisen työn päivää.

Jostain syystä vappu ei ole koskaan ollut minulle erityisen merkittävä juhlapäivä.

Ylioppilaslakkiakin olen käyttänyt vain kerran. Vaikka toukokuun ensimmäisenä juhlitaan lähtökohtaisesti kevään tuloa, minä olen pääsääntöisesti ottanut kevättuulen vastaan pipo päässä.

Kelistä ei voi aina päätellä, mikä vuodenaika on menossa.

Muistan eräänkin vapun, jolloin emme omakotitalorakentajina malttaneet olla paiskimatta ulkohommia. Aurinko paistoi ja lämmitti kahden asteen verran. Maali jähmettyi pensseliin, eikä sively oikein luistanut.

Tikkurilan maalilinjan asiakaspalvelijalla oli ongelmaan varsin yksinkertainen ratkaisu: viettäkää vappua!

Lasten kasvaessa olen vähitellen saanut kiinni karnevaalihumusta. Vappuna virittäydymmekin leppoisaan yhdessäoloon perheen ja ystävien kesken.

Tänä vuonna perinteiset vappumunkit vaihtuvat keittiössäni gluteenittomiin donitseihin, jotka paistan uunissa donitsipellillä.

Donitsien paistaminen onnistuu myös ilman erityistä peltiäkin, sillä tämä taikina ei leviä uunissa vehnäleivonnaisten tavoin. Olen kokeillut.

Hankin oikean donitsipellin viime vuonna kuunneltuani aikani lasten jatkuvaa jankutusta siitä, miksi meidän perheeseen ei koskaan osteta kaupasta kuorrutettuja donitseja.

Donitsipelti oli hyvä ostos. Pellin mukana tuli resepti donitsitaikinan tekoon. Sen pohjalta virittelin oman gluteenittoman donitsitaikinani.

Gluteenittoman donitsitaikinan pohjalla on laktoositon maustamaton jogurtti. Se antaa kivan maun taikinaan. Happaman jogurtin takia taikinan kohotusaineena käytetään soodaa.

Tätäkin reseptiä voit varioida omiin erityistarpeisiisi.

Jos esimerkiksi haluat valmistaa maidottomia donitseja, jätä reseptissä oleva sooda pois ja lisää vastaavasti leivinjauheen määrää. Sooda tekee donitsitaikinaan pistävän maun, ellei sen vastinparina ole jotain hapanta tuotetta.

Donitsien kuorruttamiseen myydään monenlaisia sokerituotteita. Suurin osa kuorrutteista sisältää kuitenkin keinotekoisia makeutus- ja väriaineita, jotka eivät sovi herkälle vatsalle. Keinotekoiset aromit kannattaa vaihtaa suomalaisiin marjamehuihin ja -jauheisiin tai koristella donitsit tummalla suklaalla.

Minä käytin donitsien kuorruttamiseen kylmäpuristettua ruusunmarjatäysmehua. Helppo ja ihananmakuinen kuorrute syntyy, kun sekoittaa pienen määrän mehua tomusokeriin. Lopun ruusunmarjamehun voi laimentaa ja sokeroida kevyesti sekä maustaa ripauksella jauhettua inkivääriä. Nami!

Donitsien koristeluissa näkyvät erilaiset makumieltymykset. Minä viimeistelin donitsit rouhitulla tummalla suklaalla, kookoshiutaleilla, hasselpähkinöillä ja ruusunmarjajauheella. Jokaiselle jotakin.

Hyvää vappua – Klara vappen!

Tällä ohjeella valmistat 12 gluteenitonta donitsia:

300 g luonnonjogurttia (L) tai kaurajogurttia
1 kananmuna
50 g voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
45 g raakaruokosokeria
½ tl Himalajan ruususuolaa
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua vaniljaa
50 g kaurajauhoja (G)
50 g täysjyväriisijauhoja
20 g perunajauhoja
20 g kookoskuitujauhoja
5 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta

Donitsipellin voiteluun: oliiviöljyä

Donitsien kuorruttamiseen:
50 g tomusokeria
1 rkl Marjatila Raitaniemen ruusunmarjatäysmehua

— Donitsien valmistamiseen olen saanut ilmaistuotteita Marjatila Raitaniemeltä ja Urtekramilta —

Koristeluun:
kookoshiutaleita
hasselpähkinöitä rouhittuna
tummaa suklaata rouhittuna
Marjatila Raitaniemen ruusunmarjajauhetta

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Mittaa kulhoon kylmä jogurtti. Sekoita jogurttiin kananmuna, sulatettu ja jäähdytetty rasva, sokeri, suola, kardemumma ja vaniljajauhe.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot, psyllium, sooda ja leivinjauhe. 

Lisää jauhoseos jogurttiseokseen koko ajan vispilällä voimakkaasti sekoittaen. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa, sillä muuten donitseista tulee sitkeitä. Anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia.

Huuhtele pursotinpussi kylmällä vedellä ja jätä se märäksi. Valitse pursottimeen halkaisijaltaan noin sentin kokoinen suutinosa. Jos keittiössäsi ei ole pursotinpussia, voit käyttää myös vahvaa pakastepussia, josta leikkaat yhden kulman saksilla auki.

Nostele taikina lastan avulla pursotinpussiin. Purista taikina voidellulle donitsipellille tai vaihtoehtoisesti leivinpaperin päälle tavalliselle pellille. Jos taikina jää pursottamisen yhtymäkohdista hieman törrölleen, voit taputella vedellä kostutetuilla sormenpäillä donitsien pinnan tasaiseksi.

Nosta donitsipelti uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 15 minuuttia, kunnes donitsit ovat kauniin ruskeita. Anna donitsien jäähtyä kokonaan pellillä ennen kuin koristelet niitä.

Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja ruusunmarjamehu lusikalla keskenään. Levitä kuorrutetta veitsellä donitsien päälle ja ripottele pintaan haluamasi koristeet.

Minä valmistin donitsien kaveriksi astetta terveellisemmän vappujuoman Marjatila Raitaniemen kylmäpuristetusta ruusunmarjatäysmehusta.

Jos haluat vaihtoehdon makealle simalle, sekoita keskenään:

2 dl Marjatila Raitaniemen ruusunmarjatäysmehua
3 dl kylmää vettä
½ tl jauhettua inkivääriä
vaahterasiirappia maun mukaan
jäämurskaa

Kaada valmis juoma laseihin ja nauti kylmänä!

4 Comments

  1. Anonyymi
    28.4.2015 @ 20:20

    Hei!
    Mitä mieltä olet, voisikohan riisijauhot ja kookoskuitujauhot korvata joillain muilla gluteenittomilla jauhoilla? Itselläni olisi kaurajauhoa ja mantelijauhoa esimerkiksi.

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    28.4.2015 @ 22:47

    Hei!

    Uskon, että jauhojen vaihto onnistuu. Kokeile ihmeessä ja kerro sitten, miten kävi!

    Tärkeintä on, että kymmenen minuutin tekeytymisajan jälkeen, taikina on notkeudeltaan sellaista, että pystyt puristamaan sen pursottimella tai vastaavalla pellille. Kaurajauhot ovat hieman riisijauhoja karkeampia, joten taikina ei ehkä ole samanlaista sileydeltään, mutta en usko, että maku kärsii. Kaurajauhot maistuvat itsessäänkin hyvälle.

    Kookoskuitujauhoja on taikinassa myös aika pieni määrä, ja käytän niitä tässä lähinnä maun vuoksi. Vaihto mantelijauhoihin voi ihan hyvin toimia.

    Jos kuitenkin käy niin, että taikinasta tulee liian paksua (eri jauhot nimittäin imevät itseensä vähän eri tavalla taikinan kosteutta), niin lisää vähän vettä tai jogurttia. Minulla kävi oikeita jauhomääriä hakiessani nimittäin juuri tällä tavalla, ja donitsit onnistuivat silti mainiosti, vaikka jouduinkin hieman säätämään 🙂

    VASTAA

  3. Anonyymi
    3.5.2015 @ 11:07

    Hei taas!
    Tosiaan, vapuksi valmistelin hieman muokattuna näitä ja tuli oikein hyviä! Taikina jäi minulla himpun verran ehkä liian löysäksi, mutta se ei haitannut lopulta mitään. Jauhoina käytin perunajauhoja (n. 20g), kaurajauhoja (n. 100 g) ja mantelijauhoja (n. 20 g). Aivan tarkkoja määriä en grammalleen punninnut, kun digitaalista vaakaa ei taloudesta löydy. Psylliumia oli vain yhtä laatua. Ja tunnustan, että ruokasoodan ja leivinjauheen määrät meniät väärinpäin oman lukuvirheeni takia. 😀 Ei kuitenkaan vaikuttanut kohoamiseen. Kuorrutus oli tummaa suklaata ja hasselpähkinärouhetta.

    Kiitos reseptistä! Tätä ohjetta mukaillen aion tulevaisuudessakin donitseja valmistaa! Taikinaan saa varmasti helposti uusia sävyjä vaikkapa suklaarouheesta tai erilaisista mausteista, niin voi erilaisiin juhliin kokeilla! 🙂

    VASTAA

  4. Pauliina Tervo
    4.5.2015 @ 21:32

    Kiva kuulla, että onnistuivat ja maistuivat – sehän on tärkeintä 🙂 Sulatettu tumma suklaa voisi olla donitsien päällä myös minun makuuni. Pitääpä kokeilla seuraavaksi.

    Tuosta kookoskuitujauhosta pitää vielä sen verran sanoa, että se napakoittaa hieman taikinaa. Kookoskuitujauho sisältää nimittäin yli 40 % kuitua, joten se imee hyvin taikinan kosteutta. Mantelijauhossa kuitua on vain hieman yli 10 %, joten ero tulee siitä. Kookoskuitujauhoja kannattaa kyllä testata. Niillä voi suurustaa kastikkeet ja keitot ja lisätä smoothieen sekä leivonnaisiin. Ihana maku ja mahtavat ominaisuudet!

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram