HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Peruna-pähkinäpyörykät ja jogurttikastike

FODMAP-ruokavalioon sopivat peruna-pähkinäpyörykät hakkaavat ravintoarvoissa perunamuussin mennen tullen. Pyöryköissä maistuvat jauhetut parapähkinät, proteiinipitoinen leipäjuusto ja thai-keittiöstä tutut kaffirlimetinlehdet. Pyörykät ja jogurttikastike sopivat hyvin lisukkeeksi esimerkiksi kalalle.  

Paljon odotettu jouluaatto voi mennä monella tavalla pilalle. Nyt en puhu perheriidoista tai otsikoista, joita joulun välipäivinä surullisina luemme.

Ärtyvän suolen oireyhtymän kanssa taistelevan joulumieli voi lässähtää muutama tunti jouluruokien jälkeen.

Minun joulumieleni on kaikonnut viime jouluna ja monena muunakin jouluna jo paljon ennen sitä. Jouluruokien ääressä istuminenkin voi tehdä kipeää.

Kipu ei tule ylensyönnistä vaan vääristä ruoka-aineista, jotka fermentoituvat suolistossa. Aamupäivällä nautitut FODMAPeja sisältävät ruoat tekevät tehtävänsä iltapäivään mennessä. Helpompaa olisi syödä näkkäriä vaakatasossa.

Stressiäkään ei saisi olla, sillä se pahentaa vatsaoireita. Ravintovalmentaja FLT Annika Havaste lataa blogissaan suorat sanat stressin vaikutuksesta hyvinvointiin. Stressi kuluttaa, vanhentaa, lihottaa ja sairastuttaa. Saa elimistön täysin pois tasapainosta.

Viime joulu jäi erityisen hyvin mieleeni siksi, että en pystynyt lähtemään illan pimetessä enää hautausmaalle. Kynttilämerta ihailemaan. Käy kirkkomaata illoin vanhat mummot, runoilee Lauri Pohjanpää. Kumaraan voi painua nuorempikin. Vatsakivuista.

Makasin jouluiltana sohvalla ja toivoin, että joulun ilosanoma koskettaisi keskivartaloani. Ei koskettanut ennen aamuyötä. Oi, jospa ihmisellä ois joulu ainainen. Ilman rosollia ja perunasalaattia.

Tänä jouluna moni perinteinen jouluruoka saa FODMAP-keittiössäni uuden muodon. Pääasia ei ole syötävien ruokien lukumäärä vaan niiden laatu.

Nämä gluteenittomat peruna-pähkinäpyörykät ja turkkilaiseen jogurttiin tehty kylmä kastike sopivat lisukkeeksi joulunajan juhlapöytään. Erityisen hyvin ne maistuvat savukalan kanssa.

JOGURTTIKASTIKE:
200 g laktoositonta turkkilaista jogurttia
2 keskikokoista maustekurkkua
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:
Lado jogurttikastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä sekaisin. Tarjoile kylmänä.

PERUNA-PÄHKINÄPYÖRYKÄT (n. 20 kpl):
600 g jauhoista perunaa
5 kpl kuivattua kaffirlimetinlehteä (esim. Pirkka)
1 rkl laktoositonta voita
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
125 g parapähkinöitä
125 g laktoositonta leipäjuustoa
3 tl kuivattua ruohosipulia
5 rkl perunoiden keitinvettä
2 kananmunaa
2 rkl pofiberiä

Perunoiden keitinveteen: ripaus Himalajan ruususuolaa

Pyöryköiden pinnalle: pofiberiä

Uunivuokaan: loraus oliiviöljyä

Ohje: 

Laita parapähkinät pehmenemään veteen kolmeksi tunniksi.

Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Lisää kuivat kaffirlimetinlehdet kattilaan heti keittämisen alkuvaiheessa. Kaffirlimetinlehdet pehmenevät ja avautuvat kuumassa vedessä antaen perunoille mietoa limetinmakua.

Kun perunat ovat kypsiä, nouki kaffirlimetinlehdet pois kattilasta. Älä heitä niitä roskiin, sillä ne jauhetaan pyörykkätaikinaan. Ota osa perunoiden keitinvedestä talteen ennen kuin kaadat keitinveden pois.

Lisää voi kuumien perunoiden sekaan ja survo perunat soseeksi perunasurvimella. Älä käytä perunoiden soseuttamiseen konetta, sillä soseeseen on hyvä jäädä vähän rakennetta. Mausta perunasose suolalla ja mustapippurilla.

Paloittele leipäjuusto ja kaada pähkinöiden liotusvesi pois. Lado leipäjuusto, pähkinät, kuivattu ruohosipuli ja kaffirlimetinlehdet tehosekoittimeen. Lisää sekaan perunoiden keitinvettä. Soseuta ainekset tasaiseksi massaksi.

Yhdistä perunasose ja pähkinä-leipäjuustoseos.

Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Sekoita munat ja pofiber peruna-pähkinäseokseen.

Anna pyörykkätaikinan tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Pyörittele massasta pyöryköitä ja ripottele pinnalle pofiberiä. Asettele pyörykät vieri viereen öljyllä voideltuun uunivuokaan.

Paista 200 °C:ssa uunin keskitasossa noin 35 minuuttia.

2 Comments

  1. Vilja @ muotoseikka
    18.12.2014 @ 06:05

    Todella kiinnostava ohje! Refluksitaudin takia minun pitää sitä ihan vähän muunnella, mutta aion ehdottomasti kokeilla. Kiitos! 🙂

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    18.12.2014 @ 09:58

    Kiva kuulla! Hyvät reseptit joustavat 🙂 Paras löytö on mielestäni tuo pofiber. Se on aivan ihmeellinen kuitu, joka sitoo uskomattoman hyvin raaka-aineita yhteen. Toimii paljon paremmin kuin gluteenittomat korppujauhot. Pofiberin ansiosta pyöryköistä tulee napakoita ja ne pysyvät hyvin kasassa.

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram