HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Siemennäkkäri

Gluteeniton siemennäkkäri on täyttä energiaa. Rapea ja hyvänmakuinen. Näkkärillä voi korvata sokeripitoiset energiapatukat ja makeat välipalat. Kulkee myös vaivatta mukana käsilaukussa.

Olin viime vuonna ystävieni kanssa joogaretriitissä. Olimme ostaneet tapahtuman syntymäpäivälahjaksi eräälle ystävällemme.

Tässä naisporukassa on muodostunut perinteeksi ostaa osallistavia lahjoja. Ensin kokoonnumme juhlimaan synttäreitä ja sitten muutaman kuukauden päästä lahjan saajaa. Lahja ei toteudu ilman muiden läsnäoloa. Ihan parhaita lahjoja tuollaiset!

Valitsimme joogaopettajaksi lämmöllä mutta jämptillä otteella ohjaavan Saara Rönnholmin. Saara on Yoga Alliancen sertifioima E-RYT 200 opettaja ja hän toimii HIMAn joogaopettajakoulutuksen pääkouluttajana. Saara räätälöi ryhmille erilaisia joogatapahtumia.

Minulla ei ole joogaamisesta juurikaan kokemusta. Siksi arvostan lajin ohjaamisessa erityisesti kärsivällisyyttä. Olen nimittäin sisäpyöräilyn ja kuntosalin kangistama ja siinä iässä, että kremppojakin löytyy. Olen kai edestä liian kireä ja takaa liian löysä. Ja vanhat rasitusvammat kitisevät eniten silloin, kun pitäisi löytää täydellinen koira-asento.

Mielikin karkailee. Ja happi loppuu, jos yritän hengittää oikeaoppisesti.

Olen kerran aikaisemmin ollut Saaran ohjaamassa lämpöjoogassa. Mietin koko tunnin ajan, miksi joogatilaan on sijoitettu keskittymistä häiritsevä ilmastointilaite, joka pihisee kovaäänisesti.

Ei se ollut ilmastointilaite. Ääni tuli takanani joogaavasta, hieman kokeneemmasta hengittäjästä.

Ei tarvi ihmetellä, miksi asanat valuvat omintakeisille liikeradoille, joita kunnianhimoinen joogaope saa yhtenään käydä korjaamassa.

No, kaikkea ei voi osata. Tai voi, jos harjoittelee.

Joogaretriittiin sisältyi lounas Saaran kotona.

Kynnyksen yli astuessani totesin, että tässä talossa asuu nainen, joka tekee asioita suurella sydämellä. Joogaa. Opettaa. Kokkaa. Ja elää itse niin kuin opettaa. Ja haluaa.

Keittiöihmisenä vaikutuin hervottoman pitkästä keittiön pöytätasosta, jossa kaikki tarpeellinen oli käden ulottuvilla.

Keittiötä hallitsi myös iso saareke ja pino keittokirjoja. Kiva tietää, että joku muukin lukee niitä sängyssä.

Maistoin Saaran luona ensimmäisen kerran itsetehtyä siemennäkkäriä ja vaaleaa gluteenitonta leipää.

Veti hiljaiseksi.

Sillä hetkellä päätin, että lopetan riisikakkujen ja gluteenittoman näkkärin ostamisen kaupasta.

Aloin epäillä, onko se leipä, jota tavalliseksi kutsutaan, loppujen lopuksi edes kaipaamisen arvoista.

Oivalsin, että asiat näyttävät siltä, miten niihin suhtautuu.

Minä pidin ruokavaliotani vaikeana. Mietin, monikohan sielu oli jo paatoksestani sairastunut.

Saara puhui gluteenittomasta leivästä hymyillen. Oli tavoitteita ja kaikkea.

Pohdin, miksi minä en voisi löytää ruokavaliostani ilon aiheita. Joko olen loppuelämäni tämän viheliäisen syndrooman riivaama ja valitan kaikille tai sitten otan niskalenkin koko ruokavaliosta. Ja ennen kaikkea itsestäni.

Erilainen ruokavalio voi olla rasite ja jatkuva narinan aihe. Vielä vanhoilla päivilläsi vingut, miten paljon olet kärsinyt. Surkea elämä.

Perinteisestä poikkeava ruokavalio voi olla myös rikkaus. Vatsalle sopivat ruoka-aineet tervehdyttävät ja antavat energiaa. Vatsaoireiden sijaan voit keskittyä elämään.

Voit löytää tasapainon omalla polullasi.

Sain myöhemmin Saaralta gluteenittoman siemennäkkärin ohjeen. Sellaisenaan se ei minulle sopinut. Saara käytti omassa näkkärissään kikhernejauhoja ja hunajaa, jotka eivät sovi FODMAP-ruokavalioon. Siksi virittelin ohjetta hieman.

Kiitos inspiraatiosta ja ihanasta retriitistä, Saara!

Ehkä minäkin vielä joskus opin hengittämään hitaammin.

Kahteen pellilliseen siemennäkkäriä tarvitset:

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 dl mantelijauhoja
4 tl nokkosjauhetta
2 tl Himalajan ruususuolaa
2 rkl intiaani- tai kookossokeria
4 dl kiehuvaa vettä
1 dl oliiviöljyä

Ohje:

Laita kiertoilmauuni kuumenemaan 150 asteeseen. Jos käytät tavallista uunia, niin 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa siemenet, jauhot ja suola.

Kiehauta vesi. Mittaa kuuman veden sekaan oliiviöljy ja intiaani- tai kookossokeri. Sekoita lusikalla, kunnes sokeri on sulanut.

Pyöräytä puuhaarukalla kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä hetki.

Jaa taikina kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Levitä taikina lastan avulla pellille litteäksi levyksi.

Ruuduta lastalla levyt haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kun taikinan kosteus haihtuu uunissa, palaset irtoavat helposti toisistaan. Näin saat valmiita, samankokoisia näkkärinpalasia.

Paista noin 40 minuuttia tai kunnes levy tuntuu kovalta koputettaessa. Varo, etteivät siemenet pala. Jos käytät kiertoilmauunia, vaihda puolessa välissä paistamista peltien paikkaa, jotta näkkäri paistuu tasaisesti. Jos näkkärin reunapalat näyttävät kypsiltä ja kuivuneilta, napsauta ne irti levystä ja jatka keskustan paistamista, kunnes sekin on kypsää. 

Jäähdytä pellillä hetki ja napsauttele näkkärit lämpiminä toisistaan irti. Säilytä siemennäkkärit kannellisessa lasipurkissa, jotta ne säilyvät rapsakkana.

9 Comments

  1. Jaana Tervo
    23.7.2015 @ 22:59

    Tähän leipään jää todella koukkuun. Erinomainen resepti, jonka olen tarvittaessa muuttanut keliaatikkovieraalle sopivaksi. Ja todellakin nopea mukaan otettava terveellisyyttä unohtamatta.

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    24.7.2015 @ 14:08

    Niin jää! Kaurajauhojahan saa myös puhtaasti gluteenittomina, mutta sitten on tietysti niitä, joille kaura ei muista syistä sovi. Tämä resepti ei ole mitenkään tiukka jauhojen suhteen ja vaihtelen jauhoja itsekin joskus sen mukaan, mitä sattuu kaapista löytymään.

    VASTAA

  3. Sirkku
    11.9.2015 @ 18:32

    Kääk!! Laitoin joukkoon vain kahta jauhoa…jotenkin se tattari jäi lukematta. Kun kauran kohdalla piti soveltaa, ja mantelijauhokin unohtui kauppaan, joten myös se piti soveltaa. Vähän kauemmin uunissa ja ihan hyvää tuli…seuraavalla kerralla on ehkä ohje mennyt perammin perille

    VASTAA

  4. Pauliina Tervo
    11.9.2015 @ 21:56

    Hyvältä kuulostaa, Sirkku 🙂 Tähän näkkäriin sopivat kyllä kaikki jauhot, ja soveltamalla löytää omalle vatsalle sopivat jutut Laitoin viimeksi muuten yhtenä jauhona taikinaan kvinoajauhoja ja se oli kivanmakuista myös. Pikku hiljaa sitä rutinoituu, kun aikansa soveltaa 🙂

    VASTAA

  5. PälviS
    26.9.2015 @ 00:02

    Tein näitä nyyttikesteille mukaan, särpimeksi voi-maitorahka-yrtti-oliiviöljy -levitettä. Kehuja tuli kaikilta, teen toistekin 🙂

    VASTAA

  6. Pauliina Tervo
    27.9.2015 @ 19:07

    Kiitos! Minullekin maistuisi tuollainen levite 😉 Voisitko paljastaa, missä suhteessa laitoit mitäkin. Täytyy myöntää, että näiden levitteiden suhteen olen itse jämähtänyt pelkkään voihin, mutta tuota olisi kiva kokeilla.

    VASTAA

  7. Pauliina Tervo
    5.10.2015 @ 22:45

    Tuo sinun ohjeesi vaikuttaa kyllä paremmalta, koska siinä on oliiviöljyäkin. Kiitos – pitääpä testata 🙂

    VASTAA

  8. PälviS
    5.10.2015 @ 20:59

    Ähymm… ainesosien suhde on kyllä vähän hämärän peitossa. Sanotaan palttiarallaa 50-100 g voita per 1 prk maitorahkaa. Lisäksi vapaalla kädellä oliiviöljyä ja yrttejä, vaikka basilikaa tai timjamia. Suolaa voi lisätä maun mukaan.
    Jaa mutta kappas, onhan näihin ihan ohjeitakin…! 😉
    Esmes http://www.valio.fi/reseptit/rahka-yrttivoi/

    VASTAA

  9. Kirsi
    23.2.2024 @ 18:00

    Hei.

    Eikö siemeniä tarvitse liottaa ennen leipomista?

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram